• Kot skrb za nov avto

   Zamislite si nov avto. Zanj lahko veliko naredite sami. Pazite, kje se vozite z njim in kje ga parkirate. Lahko ga vsak teden očistite. Vse to seveda vpliva na to, da bo avtomobil dolgo časa kot nov. A vse vendarle ne morete narediti sami. Po letih uporabe ga bo obdelala sončna svetloba, občasne praske bodo naredile svoje in uporaba avta pomeni tudi njegovo staranje. Vsake toliko časa je potrebno poliranje in bolj sistematični pregled: profesionalno poliranje, zamenjava motornega jermena, pregled olja itd.

   Tretji korak k celostni preventivi naravnega nasmeha

   Podobno je z zobno higieno. Veliko lahko naredimo sami. Ustrezna zobna ščetka, zobna nitka in ustna vodica so že dober začetek. Vsakodnevno ščetkanje po obroku vsaj tri minute veliko naredijo za preventivo in vzdrževanje zdravega nasmeha. Letni pregledi pri zobozdravniku so prav tako nepogrešljivi. Žal gre takrat za kurativo ali začetno odkrivanje številnih težav, recimo zobne gnilobe.

   Kaj je zobna profilaksa?

   S tri dimenzionalnim čiščenjem zobovja imamo v mislih najbolj popolni preventivni poseg, s katerim lahko dolgoročno ohranjate zdrave zobe, zavirate staranje zobne sklenine in dlesni ter izločite večino dejavnikov, ki vplivajo na težave z zobmi v srednjem in poznem življenjskem obdobju in jih ne morete odpraviti samo z redno zobno higieno in rednimi letnimi pregledi zobovja. Skupaj z rednim čiščenjem in letnimi pregledi pri vašem zobozdravniku je zobna profilaksa nadgradnja, ki nima konkurence.

   Kaj konkretno dobim če se odločim za zobno profilakso?

   Pomembne so predvsem štiri stvari: zdrava prehrana, letni pregledi pri zobozdravniku, vsakodnevna oskrba z zobni ščetko, pasto, ustno vodico in zobno nitko, ter vključitev zobno profilakso. Z zobno profilakso mislimo na štiri fazni proces:

   1. analiza sline in ocenjevanje količine in vrste bakterij v ustni votlini
   2. profesionalna odstranitev zobnih oblog
   3. profesionalna odstranitev zobnega kamna
   4. poliranje zobnih ploskev s posebno zobno kremo
   5. lakiranje s pomočjo fluora (tako imenovano fluoriranje zob).

   Tako prečistimo in osvežimo vse pore zobovja in spoliramo vse površine nasmeha ter odstranimo vse dejavnike nastanka zobne gnilobe in oblog, ki so jih v vsakodnevni rutini zobne ščetke, vodice in nitke spregledale. Zobna sklenina bo postala neprimerno bolj odporna za škodljive dejavnike iz okolja. Klinične študije so dokazale, da takšno profesionalno čiščenje enkrat na leto zmanjša možnosti za nastanek široke palete težav zobovja za kar 80%. Vam je zdaj vzporednica z avtomobilom bolj jasna?

   Zakaj o tem prvič slišim?

   Zavedanje, da je najboljša kurativa preventiva je v estetskem zobozdravstvu vzniknila šele pred kratkim. Do nedavnega je veljalo, da zobna ščetka, ustrezna zobna pasta, nitka in vodica ter letni pregled pri zobozdravniku naredita največ kar se da za ohranjanje zdravega in naravnega nasmeha. Raziskave so se v zadnjem desetletju osredotočile tudi na medzobne prostore in trdoživost dejavnikov, ki jih v preteklosti nismo niti zaznali. Šele pred kratkim smo ugotovili, da ustrezno od sistemsko, celostno čiščenje oziroma negovanje naravnega zobovja, lahko izjemno pripomore k temu, da ohranimo svoje zobe čim dlje časa zdrave, mlade in lepe. Zdaj je na razpolago tudi sodobna tehnologija in razpoložljivo znanje naših strokovnjakov. Preklopite na celostno preventivo zobovja in že danes poskrbite za vašo naravno nasmejano prihodnost.

   Želim se naročiti za 3D preventivo zobovja
   Imam vprašanje glede 3D preventive zobovja

   Komu je namenjena zobna profilaksa?

   Sistematske preventivne obravnave so namenjene vsem. Vsakemu od nas se naberejo zobne obloge, ki so podlaga za razvoj zobnega kamna. Vsak od nas ima medzobne prostore zapolnjene z ostanki hrane in pijače, ki jih ne more odstraniti z nobeno zobno nitko in so podlaga za razvoj zobnega kariesa. Če je zob enkrat poškodovan, ga je dejansko potrebno popraviti in nadomestiti z umetnimi materiali, vendar ni nikoli več zares zdrav. Zato je potrebno vsakodnevno ukrepanje in preprečevanje s pomočjo preventivnega zobozdravstva, ne le takrat, ko je škoda že velika.

   Kako si lahko pomagam z zobno profilakso?

   Dve glavni vrsti bolezni, ki ju lahko preprečimo s pomočjo zobne profilakse so bolezni dlesni in zobne gnilobe. Obe bolezni povzročajo bakterije, ki so naravno prisotne v ustni votlini človeka. Nekatere bakterije proizvajajo kisline iz ogljikovih hidratov, ki vsebujejo živila. Kislina osiromaši minerale iz zobne sklenine in nastane zobna gniloba. Vnetje dlesni oziroma gingivitis je posledica bakterijskih oblog in nastanka zobnega kamna. Simptomi so naslednji: krvavenje dlesni, gingivitis in morebitna parodontalna bolezen. Zobna profilaksa, ki jo priporočamo enkrat letno, najbolj dosledno dolgoročno odpravlja omenjene vzroke.